MOVUS
Kereskedő és Szolgáltató Kft.
Weboldal alcíme
EXTRÉM
Q8 Oils Hajdúnánás

ÜZEMANYAGOK 


Üzemanyagaink 

MOL Dízelgázolajok 

A megbízható, állandó minôségû MOL Dízelgázolaj sokrétû tesztek vizsgálati eredményei alapján alkalmas mind a hagyományos rendszer, mind a legmodernebb motorkonstrukciók igényeinek kielégítésére. Kiemeli a dízelmotorok kedvezô tulajdonságaités − évszaktól függetlenül − gondtalanná teszi az autózást.

A MOL Nyrt. a dízelgázolajokat az alábbi minôségi fokozatokban hozza forgalomba:
• Dízelgázolaj nyári
• Dízelgázolaj téli
• Dízelgázolaj extra téli

MOL Motorbenzinek 

​A megbízható, állandó minőségű MOL motorbenzinek megfelelnek mind a hagyományos rendszerű karburátoros, mind a legmodernebb közvetlen befecskendezésű és turbófeltöltős motork által támasztott alkalmazástechnikai követelményeknek. Alacson ykéntartalmuknak köszönhatően kímélik a katalozátort, az alacsony olefin- és gyantartartalom, valamint lepárlási maradék következtében pedig csökken az égéstérben a lerakódás mennyisége.

A MOL Nyrt. az ólmozatlan motorbenzineket az alábbi minőségi fokozatokban hozza forgalomba:

• ólmozatlan szuperbenzin , jele: Esz-95
• ólmozatlan szuperplusz benzin , jele: Esz-98​lmozatlan szuperplusz benzin , jele: Esz-98

Mi az AdBlue? 

Az AdBlue a karbamid 32,5%-os, nem toxikus és nem gyúlékony vizes oldata. A termék AUS 32 néven is ismert, ami az angol Aqueous Urea Solution rövidítése (a karbamid vizes oldata). Dízelmotorokhoz készült, melyek kipufogórendszerét szelektív katalitikus redukcióval (SCR-rendszerrel) szerelték fel.

Hogyan működik?

Az AdBlue a káros nitrogén-oxidok (NOX) csökkentése érdekében a dízelmotor katalizátorában, a kipufogógázokba kerül injektálásra. Ezáltal megfelel az Euro 4, Euro 5 és Euro 6 kibocsátási előírásoknak. Az AdBlue kipufogógázokba történő injektálását követően az oldatban található karbamid ammóniát (NH3) és szén-dioxidot (CO2) termel. Mindez magas hőmérsékleten megy végbe. Az ammónia (NH3) ezt követően a gázolaj égésekor keletkező nitrogén-oxidokkal (NOX) reagál. A kémiai reakció eredményeként a kipufogóból ártalmatlan nitrogén (N2) és vízgőz (H2O) áramlik ki. Ez az ún. szelektív katalitikus redukció (SCR).

Q8 Oils Hajdúnánás AdBlue

További tulajdonságok

Fagyáspontja -11,5°C, felolvasztás után korlátozás nélkül tovább használható. Az AdBlue sűrűsége 20°C-on 1087–1093 kg/m3. Erősen korrozív hatású, ezért nem érintkezhet színesfémekkel, egyes műanyagokkal stb.

A külön tartályban elhelyezett AdBlue adalék adagolása a járművekben teljesen automatikusan történik, a vezérlőegység követelményei szerint. Az Euro 4. szint esetén a hozzáadott AdBlue adalék a felhasznált üzemanyag-mennyiség mintegy 3–4%-ának, az Euro 5. szinten pedig az 5–7%-ának felel meg. Az AdBlue egyes esetekben akár 7%-kal is csökkenti a gázolajfogyasztást, tehát részben kompenzálja az EURO 4 és EURO 5 szabványok szerinti járművek magasabb beszerzési költségeit.

Összehasonlításul: AdBlue adalékkal kb. 35 új jármű az SCR-rendszer nélküli, 10 éves járművel azonos mennyiségű szilárd részecskét bocsát ki. 7 jármű az AdBlue-val ugyanannyi nitrogén-oxidot bocsát ki, mint bármelyik jelenlegi jármű.

Mi az Autógáz? 

Autógáz – a legelterjedtebb alternatív üzemanyag világszerte

Az autógáz tartalmaz propán, és butángázt is. Előnyei az alacsony ára, és az alacsony káros anyag kibocsátás. Az autógáz nem mérgező, ezért használata kevésbé veszélyes, mint a dízel vagy a benzin. 

Az autógáz kitűnően illeszkedik a taxik, a szállítási flották, a csomagküldő szolgálatok igényeihez, tökéletes megoldás a professzionális flottakezelésnél, de lehetőség van saját autógáztöltő állomás kialakítására is.

Q8 Oils Hajdúnánás Autógáz

Sok országban elképzelhetetlen az üzemanyag piac autógáz nélkül. Németországban már 6000 autógáz töltőállomás üzemel. Számos tömegközlekedési vagy taxi cég váltott autógázra, mely az olcsó, és környezetbarát üzemanyag alternatívája. Az ipari felhasználás területén számos motorgázzal működő targonca fut.

Milyen előnyöket biztosít az autógáz?

- Megnövelt hatótávolság egyszeri tankolással
- Az üzemanyag költségek 30%-os csökkenése
- Világszerte millió felhasználó, ugyanolyan biztonsággal, mint a diesel, vagy a benzin
- Rövid amortizációs időszak
- Autógáz használata közben csökken a motorzaj